Jeugd Stimulerings Plan

Jeugd Stimulerings Plan Regio Friesland

DSC00571

Het jeugd Stimulerings- Plan (JSP) Regio Friesland geeft jonge ruiters de mogelijkheid een trainingsprogramma te volgen van Friese top-instructeurs om ze te helpen op een hoger niveau te komen. Het trainingsprogramma bestaat uit 6 lessen in het voorjaar en 6 lessen in het najaar. Daarnaast wordt er een extra activiteit georganiseerd. Dit jaar is dat een ruiterfit training. Het JSP is bedoeld voor ponyruiters van 10 tot en met 18 jaar, die startgerechtigd zijn in de klasse B t/m ZZ springen of dressuur en voor ruiters te paard in de leeftijd van 14 tot en met 21. De combinatie ruiter en paard moet startgerechtigd zijn in de klasse B tot en met ZZ springen of B tot en met ZZL dressuur. Pony’s moeten behoren tot de categorie B, C, D of E. Er zijn twee instructeurs voor de dressuur en twee voor het springen bij wie je geselecteerd kunt worden.

Onlangs heeft de selectie voor het JSP plaatsgevonden. Ons clublid Melissa van der Veen is met haar D-pony Tosca’s Andy geselecteerd voor het JSP. Zij zijn inmiddels van start gegaan met de training bij Hergen van Hall. We hebben haar gevraagd naar haar ervaringen.

Hoe ging de selectie voor het JSP in z’n werk?

Melissa: “Ik heb me opgegeven voor het rijden van de selectie in de dressuur. Deze selectie was op 28 februari in Sneek. Er was een inrijbak waar de ruiters voor de dressuur en voor het springen een kwartier mochten inrijden. Daarna ging ik met een groep van .. anderen naar een andere rijbak. Daar stonden in het midden Kim Jacobi en Gotien Sipsma. Je moest voor jezelf gaan rijden en dan gaven zij aanwijzingen. Ik had een half uur les van ze. De selectie duurde de hele dag zowel voor dressuur als voor springen. “

Wist je meteen dat je geselecteerd was?

Melissa: “Nee, ‘s avonds las ik dat iemand geselecteerd was. Ik heb meteen op de mail gekeken. We hadden een mail waarin stond wie er geselecteerd waren en gelukkig stond mijn naam daar ook bij!”

Had je het verwacht?

Melissa: “Nee, absoluut niet. Er deden heel veel ruiters mee. Het was moeilijk inschatten, want je weet niet waar ze naar op zoek zijn.”

Inmiddels heb je je eerste training voor het JSP bij Hergen van Hall achter de rug. Hoe is je dat bevallen?

Melissa: “Het was super! We reden met z’n drieën . Voor- en na ons was ook een groepje. Je moest gewoon rijden en vervolgens kreeg je aanwijzingen. Afhankelijk van je niveau moest je bepaalde oefeningen doen. Bij sommigen gaf hij aan het eind adviezen om thuis mee aan de slag te gaan. Over twee week ga ik weer. Wel jammer….. ik had wel elke week gewild!”

 

DSC00561