Ponymeter

Ponymeter

 

Pony’s moeten worden opgemeten voordat ze in de officiële wedstrijden mogen starten. Tot en met hun 8ste moet dit ieder jaar gebeuren  in de periode tussen 1 januari en 1 april. De meting moet door een KNHS erkend ponymeter (official) gedaan worden. Joeke van der Veen, vader van de clubleden Lisanne en Melissa is zo’n erkend ponymeter.

 

Joeke vertelt dat hij met name in het begin van het jaar wordt benaderd door maneges,  ponyclubs of door particulieren. Sommige pony’s hoeft hij maar één keer op te meten omdat ze dan al 8 jaar zijn geworden, anderen ziet hij een paar jaar achter elkaar.

 

Joeke: “Belangrijk is dat mensen hun paspoort bij de hand hebben. Ik controleer het chipnummer, meet de pony op en teken het af in het paspoort. De gegevens stuur ik vervolgens door naar de KNHS. Zij verwerken het in de administratie.”

 

Ook door het jaar heen wordt hij wel gevraagd om een pony op te meten. Bijvoorbeeld omdat iemand net een pony heeft gekocht die nog niet eerder gemeten is en die zij willen uitbrengen op een wedstrijd. Het kan zijn dat de pony dan ouder is dan 8 jaar.

Er zijn vijf categorieën waarin de pony kan vallen, afhankelijk van de stokmaat:

Een A-pony heeft een stokmaat tot 117 cm

Een B pony heeft een stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm

Voor de C-pony telt een stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm

De D-pony heeft een stokmaat van 137 cm t/m 148,0 cm

En voor de E-pony telt een stokmaat van 148,1 cm t/m 156,9 cm

Als de stokmaat daarboven valt dan is het een paard

 

De stokmaat wordt door Joeke bepaald door de hoogte op te meten tussen het hoogste punt van de schoft tot de grond als de pony vierkant staat. Het gaat om de hoogte zonder hoefijzers, mocht een pony deze wel hebben dan wordt hiervoor 1 cm afgetrokken.

 

Als je een ponymeter nodig hebt, kun je contact opnemen met Joeke (0512 531005). Hij kan ook bij de rijles van onze club langskomen. Voor clubleden rekent hij verlaagd tarief.