De Instructie

Hieronder stelt Liesbeth zich voor:

thumbnail_scheveningn%2cameland%2cluna-099

Liesbeth Scheper

Hallo allemaal.

Gevraagd is of we iets willen vertellen over onze werkwijze.

Bij de vereniging geef ik dressuur en spring les. Voor mij staat plezier voorop, en dit ontstaat wanneer er een goede communicatie ontstaat tussen paard en berijder/ster. Dit alles heeft te maken met een goede theoretische ondergrond, want wanneer je niet weet hoe je een paard iets aanleert word het al moeilijk om de juiste hulpen

te geven, en is het voor het paard al ingewikkeld om te begrijpen wat je van hem of haar wilt. Ik probeer tijdens de les dan ook zo veel mogelijk uit te leggen waarom ik een bepaalde oefening laat doen, waar deze voor is, en waar het toe kan leiden. Ook is het heel belangrijk om op houding en zit te blijven letten, omdat anders een oefening door het paard al snel verkeerd begrepen word, laat staan dat deze het goed uit kan voeren. Hierbij is het ook heel belangrijk om de lichaamstaal van het dier in de gaten te houden. Daar word jammer genoeg nogal eens aan voorbij gegaan, met alle gevolgen van dien, dit maak ik nogal eens mee tijdens het jureren. Om het gevoel van het rijden niet te verliezen zit ik nog regelmatig op verschillende paarden en geniet daar nog steeds van, te meer omdat ook ik nog steeds vooruit ga. Dit heeft te maken met het feit dat ik nogal eens een bijscholing of clinic  bijwoon en bij veel collega,s in de keuken kijk, en de ervaring leert dat je van kijken en luisteren ook veel leert. Naast de club les geef ik privé les, en daarin is alles mogelijk.

O.a longeren wat je op heel veel manieren kunt doen, het is een mooie afleiding voor het paard, je kan ze mooi los krijgen, en ze worden er heel handzaam van, en je kunt er eens goed naar kijken. De afgelopen jaren heb ik met verschillende leerlingen jonge tweejarige paarden opgeleid, en na alle gewenning, waaronder ook werken aan de lange lijnen, stapten ze er met drie jaar heel gemakkelijk op. Een kwestie van vertrouwen, want dat is een groot goed bij paarden.

Al met al hoop ik het nog heel lang te kunnen en mogen doen.

groeten Liesbeth Scheper.

Terug