Historie van de Club

Dankzij Harke Nijboer, de man van het eerste uur, dit verhaal.

De ponyclub is opgericht op 31 maart 1973. De vestigings plaats van de ponyclub was manege Het Koetshuis in Hemrik. Die is gebouwd in 1972. De officiële opening van de manege werd verricht door de toenmalige burgemeester Posthuma. De eigenaren van de manege waren Henk en Pia Huisman.
Het oprichten van de ponyclub ging heel langzaam. Voor 1972 had Harke Nijboer een klein groepje jongens met pony’s die hij zaterdagmorgen les gaf, achter de boerderij van Jan v.d Lei uit Hemrik. De lessers waren: Douwe de ruiter, Joost van Vondel, nu politieman en nog wat mensen. Als Harke niet oppaste waren de ruiters zo de stal in verdwenen. Na anderhalf jaar bloedde dit dood, tot na de opening van de manege. De instructeur van manege het Koetshuis was op dat moment: Theun v.d Brug uit Gorredijk. Het oprichten van de ponyclub gebeurde op een zaterdag morgen. De aanwezigen waren: Theun v.d Brug, Henk Huisman, Harm de Roos, Berend de Boer en Harke Nijboer. Het oprichten ging gemakkelijk. De ponyclub is begonnen met 7 a 8 leden; Sipie de Roos, Hinke Postma, Tjibbe v.d Lei, Jaap Jan van de Sluis en 2 meisjes uit Beetsterzwaag, ze reden op pony’s van de manege. De ponyclub werd aangemeld bij de Friese Bond, bij de kring en Kon. Fed. En Ponyclubs.

De naam ‘De lytse fjildrúters’ is een verzinsel van Harke Nijboer omdat toen de rijvereniging Fjildrúters in manege het Koesthuis reden. De paardenclub de Fjildrúters bestond al lang, deze is opgericht op 12 mei 1945 in Wijnjewoude. De eerste instructeur was jonkheer v.d Goed uit Bakkeveen.

Heel groot is de ponyclub niet geweest. 15—16 leden was in de tijd van Harke Nijboer veel.
Het verschil van toen en nu is: de jeugd was fanatieker en wilde perse naar de wedstrijden om te dressuren en te springen. Harke denkt dat dat zo gekomen is doordat men toen meer tijd had. Op wedstrijden werd er dressuur gereden, gesprongen, 8 tal en 4 tal gereden. De club is 1 keer fries kampioen geworden in het 8-tal rijden. Ze zijn toen niet naar de levade geweest, de pony’s kwamen toen nog niet uit.
De grote dagen voor de ponyclub waren de streekwedstrijden, manege uitvoeringen, onderlinge wedstrijden van cross in de bossen van Wijnjewoude en springwedstrijden van de strekking Paard en Pony en niet te vergeten de dagen naar de Kale Duinen in Appelscha, met echte gebakken pannenkoeken. Ook was er het boeren feest in Wijnjewoude en werden er nog wel eens demonstraties in een dorp gegeven.
Individueel waren er enkele sterke leden: Jan v.d Lei, Tjibbe v.d Lei, Tjalling Nijboer, Grietje de Boer, Hilly ten Hoor, Johnny ten Hoor en Hilco Schievink. Zij waren allemaal Z dressuur en Z springen. In het dorpshuis van Hemrik, de Bining, staan enkele trofee’s die de ponyclub als vereniging wonnen als hoogst geplaatste van de kring.

Gehuild werd er ook: als de club 8-tal moest rijden werden de pony’s getoiletteerd door Franke v.d Lei, die had de schaar en kam en kende geen pardon. Maar wanneer dat gebeurd was was alles weer over en gingen ze ervoor.